Doc.gr

Πως να σκέφτεστε θετικά. Μέρος Ι

Posted: Thursday, 20 February 2014
Πως να σκέφτεστε θετικά. Μέρος Ι
Η θετική σκέψη έρχεται να αντιπαρατεθεί στον αρνητισμό και απαισιοδοξία που τόσο έντονα έχουν επηρεάσει το σύγχρονο τρόπο ζωής.  Η θετική σκέψη έρχεται στην ουσία να  μας υπενθυμίσει τα αυτονόητα: ότι το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις.  Με τον όρο θετική σκέψη θα περιέγραφα έναν τρόπο αντίληψης και ερμηνείας των συνθηκών της ζωή μας - είτε αφορά την σχέση με τον εαυτό μας ή την σχέση με τους γύρω μας, είτε αφορά το μέλλον μας ή τις παρούσες καταστάσεις – ο οποίος εντοπίζει τα θετικά στοιχεία κάθε συνθήκης και επιτρέπει το ενδεχόμενο μιας θετικής εξέλιξης ή προοπτικής. Η θετική σκέψη είναι ο τρόπος σκέψης που χαρακτηρίζεται από μια ρεαλιστική αισιοδοξία και επιμένει να βάζει το στίγμα στην θετική πλευρά των εμπειριών μας έναντι της αρνητικής.     

Αναλάβετε την ευθύνη των σκέψεων σας

Για να καταφέρετε να κατευθύνετε τις σκέψεις σας σε πιο θετικά μονοπάτια, χρειάζεται να παραδεχθείτε μια βασική αλήθεια: ότι εσείς ευθύνεστε για αυτές. Οι σκέψεις είναι δικές σας, παράγονται από το δικό σας μυαλό και ελέγχονται από σας. Αυτό ίσως ακούγεται περίεργο, ιδιαίτερα αν πιστεύατε ως τώρα ότι «οι σκέψεις ξεπηδούν μόνες τους μέσα στο μυαλό σας». Εσείς επιτρέπετε στον εαυτό σας να σκέφτεται με τον τρόπο που σκέφτεται, εσείς επιλέγετε αν θα συνεχίσετε να αναπαράγετε έναν αρνητικό τρόπο σκέψης ή όχι.  


Καταγράψτε τις αρνητικές σας σκέψεις

Για να καταφέρετε να απαλλαγείτε από αρνητικές σκέψεις χρειάζεται αρχικά να μπορέσετε να τις συνειδητοποιήσετε. Δεν μπορείτε να αλλάξετε κάτι αν δεν βρείτε τι ακριβώς είναι αυτό που πρέπει να αλλάξετε. Δημιουργήστε ημερολόγιο αρνητικών σκέψεων και καταγράψτε τις σκέψεις που περνάνε από το μυαλό σας κάθε φορά που διαπιστώνετε την διάθεση σας να αλλάζει προς το χειρότερο, κάθε φορά δηλαδή που αγχώνεστε, στρεσάρεστε, στεναχωριέστε. Προσέξτε να μην γράφετε συναισθήματα αλλά μόνο σκέψεις (τι σας συμβαίνει την δεδομένη χρονική στιγμή και τι σκέφτεστε για αυτό). Αρνητικές σκέψεις είναι οι σκέψεις μέσα από τις οποίες διακρίνετε  την τάση να αναλαμβάνετε την ευθύνη για ότι άσχημο συμβαίνει, την τάση να δίνετε περισσότερη σημασία στο αρνητικό στοιχείο μέσα σε μια περίσταση και να αγνοείτε  το θετικό, την τάση να πιστεύετε ότι μόνο αρνητικά πράγματα θα συμβούν στο μέλλον κ.α. Όλα αυτά ανήκουν στην κατηγορία των Γνωστικών Λαθών.
  Αν συνεχίσετε αυτήν την καταγραφή για 1-2 εβδομάδες, θα διαπιστώσετε στην συνέχεια ότι από ένα σημείο και μετά οι σκέψεις σας γυρνάνε γύρω από τα ίδια μοτίβα. Έχουν δηλαδή κάτι κοινό και μπορούν να ομαδοποιηθούν σε 4-5 (ίσως και παραπάνω για μερικούς) σκέψεις.  


Γιατί είναι απαραίτητα λάθος η σκέψη μου;

Δεν θα χρησιμοποιούσα την λέξη λάθος, γιατί δεν υπάρχουν σωστές και λάθος σκέψεις αλλά λειτουργικές και δυσλειτουργικές. Η πιο σαφής ένδειξη είναι το συναίσθημα σας. Αν το συναίσθημα σας είναι δυσάρεστο ή ανυπόφορο το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, προφανώς κάτι φταίει για αυτό. Αν βλέπετε ανθρώπους να είναι περισσότερο χαρούμενοι με τις ίδιες ή και χειρότερες συνθήκες ζωής σε σχέση με τις δικές σας τότε προφανώς δεν φταίει το περιβάλλον για το συναίσθημα σας. Και τέλος από τη στιγμή που διαπιστώνετε επαναλαμβανόμενα μοτίβα στον τρόπο που σκέφτεστε αυτό σημαίνει ότι βάζετε την προσωπική σας πινελιά σε κάθε ενδεχόμενη ερμηνεία των πραγμάτων και η πινελιά αυτή έχει πάντα το ίδιο χρώμα: μαύρο  


Θετικά σενάρια μέλλοντος

Όταν σκέφτεστε την επόμενη βδομάδα, τον επόμενο μήνα ή χρόνο ή τα επόμενα 10 χρόνια της ζωής σας, τι συναίσθημα σας περιβάλει; Αν αυτό είναι κάτι δυσάρεστο ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε το σενάριο ζωής που ονειρεύεστε. Χρησιμοποιώ τον όρο σενάριο γιατί είναι κάτι που δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, βρίσκεται απλώς στο μυαλό σας. Συχνά σκεφτόμενοι το μέλλον μας ή την μελλοντική εξέλιξη κάποιων υποθέσεων που μας προβληματίζουν αναπαράγουμε διαρκώς ή εμμένουμε πεισματικά στην χειρότερη δυνατή εξέλιξη. Κάποιοι θα υποστηρίξουν πως με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Αν όμως στο μυαλό μας δεν πάρει φωνή και η θετική έκβαση των πραγμάτων τότε θα έχουμε απλώς κατακλυστεί από άγχος, ανασφάλεια και θλίψη. Γιατί τα συναισθήματα μας είναι απόρροια του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε. Η διαρκής έμφαση σε σενάρια του μέλλοντος που είναι αρνητικά ονομάζεται «καταστροφολογία». Προβλέπουμε «καταστροφές», φτάνουμε σε σημείο να πείσουμε τον εαυτό μας ότι όντως θα συμβούν, συμπεριφερόμαστε σαν αυτό να είναι αλήθεια και τελικά συμβάλουμε στο να γίνουν. Ανοίξτε στο μυαλό σας και άλλες οπτικές. Αναρωτηθείτε «Πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα;» «Ποιο είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί;». Επεξεργαστείτε αυτό το σενάριο σε βάθος, σκεφτείτε το, φανταστείτε το. Τώρα αναρωτηθείτε «Τι θα μπορούσατε να κάνατε για να συμβάλετε και εσείς στην πραγμάτωση του;»  


Διερευνήστε εναλλακτικές οπτικές

Για να καταφέρουμε να σκεφτούμε διαφορετικά χρειάζεται να θέσουμε στον εαυτό μας διαφορετικά ερωτήματα; Ερωτήματα που ξεκινούν με το «Γιατί» συνήθως δεν βοηθάνε γιατί ψάχνουν για αιτίες και οι αιτίες είναι συχνά θέμα ερμηνειών. Αντί να ψάχνετε αιτίες, αναζητήστε τρόπους. Θέστε στον εαυτό σας άλλες ερωτήσεις, για να οδηγήσετε την σκέψη σας σε άλλες κατευθύνσεις. Επιλέξτε τα ερωτήματα του «Πως» και γενικότερα ερωτήματα που αναζητούν τρόπους. «Πως μπορεί να μου φανεί χρήσιμη αυτή η εμπειρία;» «Τι μπορώ να κάνω για να νιώσω καλύτερα;» «Πως μπορώ να δω την κατάσταση διαφορετικά» Να θυμάστε ότι η συνήθειες σας διαμορφώνονται από αυτό που επιλέγετε να κάνετε με μεγαλύτερη συχνότητα. Το ίδιο ισχύει και για τον τρόπο σκέψης σας. Αν αφήνεστε στον αρνητισμό, σας γίνεται συνήθεια. Καλλιεργήστε την δεξιότητα να σκέφτεστε θετικά και θα αντιληφθείτε ότι σταδιακά θα σας είναι όλο και πιο εύκολο, όλο και πιο οικείο.    


Πρόσεχε τις σκέψεις σου, γίνονται λέξεις
Πρόσεχε τις λέξεις σου, γίνονται πράξεις

Πρόσεχε τις πράξεις σου, γίνονται συνήθειες
Πρόσεχε τις συνήθειες σου, γίνονται ο χαρακτήρας σου
Πρόσεχε τον χαρακτήρα σου, γίνεται το πεπρωμένο σου

- Lao-tze, Κινέζος Φιλόσοφος & Ποιητής  

Οι θεραπευόμενοι προτείνουν

Posted: Tuesday, 18 February 2014
Οι θεραπευόμενοι προτείνουν
Το βιβλίο έχει δύναμη. Την δύναμη να σε διασκεδάσει, να σε προβληματίσει, να σε συγκινήσει ακόμα και να σε θεραπεύσει. Συχνά εμείς οι θεραπευτές αναζητούμε στα βιβλία την επιστημονική γνώση και τις πρακτικές που θα μας βοηθήσουν στην δουλειά μας και θα μας επιτρέψουν να λειτουργήσουμε περισσότερο διευκολυντικά προς τους θεραπευόμενους μας. Αλλά και οι ίδιοι οι θεραπευόμενοι αναζητούν τη γνώση στο βιβλίο. Μια γνώση που θα τους επιτρέψει να καταλάβουν και να διαχειριστούν καλύτερα τις προβληματικές καταστάσεις στη ζωή τους.  Μια γνώση που θα τους επιτρέψει να προσεγγίσουν τις δυσκολίες τους με άλλη ματιά και που θα παράγει αισιόδοξες οπτικές και λύσεις.
Οι θεραπεύομενοι έχουν δύναμη. Την δύναμη να διδάξουν σε εμάς τους θεραπευτές μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες, τις επιλογές τους και τις αλλαγές τους. Την δύναμη να μας διδάξουν πώς μπορούμε να βελτιωθούμε, να εξελιχθούμε να αλλάξουμε, να βρούμε στηρίγματα και να ανακαλύψουμε εσωτερικές δυνάμεις και δυνατότητες.
Συμμεριζόμενοι, λοιπόν, την αγάπη μου για τα βιβλία, πολλοί θεραπευόμενοι μου, μου προτείνουν βιβλία που έχουν διαβάσει στην προσπάθεια να βρουν εξηγήσεις, απαντήσεις, λύσεις στα ψυχικά και διαπροσωπικά τους προβλήματα. Εκτιμώ ιδιαίτερα την πηγή αυτή γνώσης που μοιράζονται μαζί μου και επειδή η άποψη τους για το τι τους βοηθάει είναι σεβαστή, θεωρώ χρέος μου να την μοιραστώ μαζί σας.
Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς για όλα αυτά που μου διδάσκετε καθημερινά.


Να σου πω μια ιστορία – Χόρχε Μπουκάι
Ο Ντεμιάν είναι ένας ανήσυχος νεαρός φοιτητής που προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του. Οι αναζητήσεις του τον κατευθύνουν στον «Χοντρό», έναν πολύ ιδιόρρυθμο ψυχαναλυτή που τον βοηθά να αντιμετωπίσει τη ζωή και να βρει απαντήσεις στα ερωτήματά του με έναν τρόπο πολύ πρωτότυπο: σε κάθε συνάντηση, του διηγείται από μία ιστορία, κλασική ή μοντέρνα, «ανατολίτικη» ή «δυτικότροπη», που πηγάζει από τη λαϊκή προφορική παράδοση ή απευθείας από τη φαντασία του «Χοντρού». Οι ιστορίες αρχίζουν να λειτουργούν ως παραβολές, και ο Ντεμιάν κατασιγάζει τις αγωνίες και τις ανασφάλειές του, ωριμάζοντας μάλλον, παρά βρίσκοντας «έτοιμες λύσεις» και «συνταγές ευτυχίας»... Οι σχέσεις μεταξύ θεραπευτή και θεραπευομένου δεν είναι —ούτε αυτές— συμβατικές και αναμενόμενες. Καβγάδες, διαφωνίες, συμπάθεια, αντιπάθεια, μίσος και αγάπη αφήνονται ελεύθερα να εκφραστούν, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο δύο μοναδικούς λογοτεχνικούς ήρωες με σάρκα και οστά, προσφιλείς και οικείους στον αναγνώστη. Καμία σχέση εδώ με το στερεότυπο του ψυχαναλυτικού ντιβανιού και του οριζοντιωμένου πάσχοντος. Ο διάλογος και η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων, διανθισμένος με εξαιρετικές αφηγήσεις ιστοριών, τοποθετούν το Να σου πω μια ιστορία στην κατηγορία των λογοτεχνικών βιβλίων, ασχέτως εάν, παγκοσμίως, τοποθετείται κάτω από την ετικέττα: «Βιβλία αυτογνωσίας και αυτοβοήθειας».
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Οι ιστορίες έχουν δύναμη. Από αρχαιοτάτων χρόνων οι ιστορίες, μύθοι, παραβολές μετέφεραν από γενιά σε γενιά τη γνώση. Η αφήγηση χρησιμοποιείται συχνά για θεραπευτικούς και συμβουλευτικούς σκοπούς. Ο Μπουκάι, αργεντίνος ψυχοθεραπευτής gestalt έχει τη δύναμη να μας συγκινεί και να μας διδάσκει.


Ανακαλύπτοντας ξανά το νόημα της ζωής σας – Young Jeffrey & Janet Klosko
Μήπως μπλέκεται σε σχέσεις χωρίς κατανόηση; Φοβάστε να δείξετε τον πραγματικό εαυτό σας, μήπως και σας απορρίψουν; Βάζετε τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σας; Μήπως αισθάνεστε ότι πρέπει, με κάθε κόστος, να αγωνίζεστε για το καλύτερο, κι αυτό αποδεικνύεται συνεχώς λιγότερο καλό;
Οι έντεκα πιο συνηθισμένες «παγίδες ζωής», οι στερότυποι εκείνοι τρόποι με τους οποίους ανακυκλώνουμε τα σενάρια της ζωής μας και εξαιτίας των οποίων βιώνουμε μια συνεχή δυσφορία ή δυσλειτουργούμε σε διαπροσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, αποτελούν το αντικείμενο του εξαιρετικού αυτού βιβλίου.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου


Οι εμπειρίες έχουν δύναμη. Οι εμπειρίες της παιδικής μας ηλικίας έχουν συμβάλει καθοριστικά στο ποιοι είμαστε σήμερα. Οι εμπειρίες έχουν την δύναμη να μας εξοπλίζουν με δεξιότητες και ικανότητες, να ενισχύουν τα χαρακτηριστικά μας και να μας δίνουν αυτοπεποίθηση, εσωτερική δύναμη και ανθεκτικότητα στις αντιξοότητες της ζωής. Οι εμπειρίες όμως έχουν και την δύναμη να μας κόβουν τα φτερά, να μας αφήνουν ανήμπορους και αβοήθητους να αγωινιζόμαστε χωρίς «όπλα». Οι Jeffrey & Klosko μας βοηθούν να εντοπίσουμε την ρίζα των προβλημάτων μας σε βιώματα της παιδικής μας ηλικίας και μας παρακινούν να λάβουμε δράση για ριζικές αλλαγές στον εαυτό μας.

Στον κήπο του Επίκουρου – Irvin Yalom
Γραμμένο με τον μοναδικό τρόπο του Ίρβιν Γιάλομ, το βιβλίο "Στον κήπο του Επίκουρου" συμπυκνώνει το έργο και την προσωπική εμπειρία μιας ολόκληρης ζωής σε μια βαθύτατα ενθαρρυντική προσέγγιση στο οικουμενικό ζήτημα της θνητότητας. Ο Γιάλομ δείχνει ότι στον πυρήνα του άγχους μας βρίσκεται συχνά ο φόβος του θανάτου. Στη συνειδητοποίηση αυτή οδηγεί πολλές φορές μια "αφυπνιστική εμπειρία" - ένα όνειρο, μια αρρώστια, μια τραυματική εμπειρία ή το γεγονός ότι γερνάμε.

Ανάμεσα σε συγκινητικές προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που πασχίζουν να νικήσουν τον τρόμο του θανάτου εντάσσεται ένα κεφάλαιο βαθύτατων αυτοβιογραφικών εξομολογήσεων του Γιάλομ. Με το βιβλίο αυτό ο μεγάλος ψυχοθεραπευτής μας προτείνει διάφορες μεθόδους, με τις οποίες μπορούμε να διαχειριστούμε τον τρόμο, και τελικά καταφάσκει στη ζωή. Και το σημαντικότερο, ο Γιάλομ μας ενθαρρύνει να αγωνιζόμαστε για έναν πιο άμεσο σύνδεσμο με τους άλλους ανθρώπους. Η συμπονετική επαφή, σε συνδυασμό με τη σοφία των μεγάλων διανοητών που πάλεψαν κι οι ίδιοι με το ζήτημα της θνητότητας, μας βοηθάει να ξεπεράσουμε τον τρόμο μας για τον θάνατο, να ζήσουμε μια ζωή πιο χαρούμενη και ουσιαστική και να αναλάβουμε τα αναγκαία ρίσκα για να πραγματώσουμε τον εαυτό μας. 
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου


Η ψυχοθεραπεία έχει δύναμη, την δύναμη να διαχειρίζεται τα πιο κρίσιμα ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Την δύναμη να βοηθάει του θεραπευόμενους να ανακαλύψουν τα προσωπικά τους νοήματα, τις καταλήξουν στις δικές τους εξηγήσεις και να χαράξουν σιγά σιγά την ιδιαίτερη πορεία τους. Ακόμα και η προοπτική του θανάτου έχει την δύναμη να δώσει νέο νόημα στην ζωή μας.